Europsko vijeće škola krajobrazne arhitekture (European Council of Landscape Architecture Schools – ECLAS), na redovitoj godišnjoj konferenciji koja je održana na School of Arts, University College Ghent u Belgiji, od 9. do 12. rujna 2018. s temom Landscapes of Conflict, dodijelilo je na svečanoj večeri 11. rujna Nagradu za životno postignuće (ECLAS Lifetime achievement Award) prof.dr.sc. Branki Aničić, krajobraznoj arhitektici, utemeljiteljici Studija krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Predlagatelj za nagradu je bio uvaženi profesor krajobrazne arhitekture s Delft University of Technology (Nizozemska), koji poučava i na Ecole Nationale Supérieure du Paysage de Versailles (Francuska), na Fakultetu krajobrazne arhitekture Szent István Egyetem iz Budimpešte (Mađarska), a zadnjih godina je bio i gostujući profesor na studiju Krajobrazna arhitektura na našem fakultetu.

Profesor Van den Toorn u svojem je prijedlogu napisao:

„While never putting herself to the front, it became rapidly clear to me that this woman has played a key role in the development of landscape architecture in Croatia both professionally and academically. She has also been an active member of ECLAS from an early time on and has participated in various activities for ECLAS including initiating and organising the ECLAS conference in Dubrovnik.“

Nagrada je profesorici Aničić dodjeljena na svečanoj večeri u ‘Thagaste’ Augustinian Monastery iz ruku dosadašnjeg predsjednika prof. Simon Bella i novo izabrane predsjednice Ellen Fetzer, uz prigodne čestitke, praćen ovacijama stotinjak uzvanika i povicima odobravanja.

Profesorica Aničić je pozdravila skup u svoje i ime dekana prof. Zorana Grgića, zahvalila se predlagatelju prof. Martinu van den Toornu i djelatnicima Zavoda te u nadahnutom govoru opisala razvoj studija Krajobrazna arhitektura i profesije krajobrazni arhitekt u Hrvatskoj koji je često bio praćen brojnim problemima, a koji i danas prolazi kroz burno razdoblje.

Uz profesoricu Aničić, ovogodišnji laureat je i profesor Diedrich Bruns s Univesität Kassel, Njemačka.

Čestitamo profesorici Branki Aničić na ovom značajnom priznanju!

HDKA