Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja gospođa Anka Mrak Taritaš otvorit će u četvrtak, 5. prosinca 2013. u 9 sati konferenciju na temu mogućnosti korištenja EU sredstava za projekte vezane uz integrirano prostorno planiranje, urbanu regeneraciju i revitalizaciju, unapređenje stanovanja i stambene politike te povećanja energetske učinkovitosti s naglaskom na pozitivnim iskustvima nekih europskih država i gradova. Cilj konferencije je prezentirati mogućnosti koje se otvaraju kroz korištenje EU sredstava za projekte iz područja teritorijalnog razvoja.

Konferencija se održava u hotelu Westin u Zagrebu 5. i 6. prosinca 2013. U prijepodnevnim satima održavaju se predavanja priznatih i potvrđenih stručnjaka iz više europskih zemalja, a u poslijepodnevnim satima radionice na kojima će se dalje razrađivati teme s predavanja.

Uz stručne osobe hrvatskog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te stručnih timova za pitanja pripreme projekata na konferenciji će sudjelovati i stručnjaci iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije i Velike Britanije.

Na konferenciji će biti predstavljen program URBACT s posebnim osvrtom na iskustvo Grada Graza u tom programu. Predstavnici savezne države Saske i Grada Dresdena predstavit će njemački pristup integriranom urbanom razvoju i uspješnu priču urbane regeneracije. Pokazat će se kako su dobrim projektima zapušteni i napušteni dijelovi grada dobili nove funkcije i sadržaje a time i novi život. Predstavnici Republike Poljske predstavit će način na koji Poljska definira svoje ciljeve za financijsko razdoblje 2014-2020 vezano uz urbana pitanja, te način odabira gradova i okruga kojima je potrebna revitalizacija. Ministarstvo infrastrukture i prostornog planiranja Republike Slovenije predstavit će rezultate Slovenije u ESPON programu i planove za razdoblje od 2014. do 2020.

Na konferenciji će sudjelovati ukupno 168 predstavnika 50-ak hrvatskih gradova, 15 županijskih zavoda za prostorno uređenje, udruga, državnih zavoda, regionalnih razvojnih agencija, instituta i fakulteta.

Program konferencije

 

 

Izvor: MGIPU, 5/12/2013

Odgovori