S velikom tugom primili smo vijest da je naš dragi profesor emeritus, Dušan Ogrin sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, preminuo 20. svibnja 2019. u 90. godini života.

Profesor Ogrin je cijelu profesiju krajobrazne arhitekture trajno zadužio profilirajući i ljubljanski i zagrebački studij po najvišim međunarodnim kriterijima i nesebično prenoseći svoje bogato iskustvo, znanje, i ljubav prema krajobraznoj arhitekturi kao i svijest o njezinoj važnosti, posebnosti i društvenoj odgovornosti na brojne generacije svojih ljubljanskih i zagrebačkih studenata, danas nastavnika i aktivnih krajobraznih arhitekata.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, profesor Ogrin bio je profesor više od pola stoljeća (1968.-2014.) i jedna je od ključnih osoba zaslužnih za osnivanje studija Uređenja krajobraza kao i za nastanak i razvoj današnjeg Studija Krajobrazna arhitektura te za njegovo promicanje i razvoj izvan granica Republike Hrvatske.

Njegova neiscrpna energija, iznimno široko znanje, i vječni optimizam obilježili su sva ta desetljeća njegovog rada na Fakultetu i ostavili neizbrisiv trag na svim generacijama studenata koji su imali tu čast da im profesor Ogrin bude profesor, mentor i uzor.

 

Biografija:

Profesor Dušan Ogrin, osnivač i voditelj Katedre za krajobraznu arhitekturu na Biotehničkom fakultetu Univerze u Ljubljani, k tome, 1968.-1971.g jedan od voditelja prvog interfakultetskog i interuniverzitetskog poslijediplomskog studija krajobraznog oblikovanja u bivšoj Jugoslaviji (Agronomski+ Arhitektonski fakultet u Zagrebu +Biotehnički fakultet u Ljubljani) i gostujući profesor na stranim sveučilištima, dobitnik je “Zlatne medalje Peter Joseph Lenné” u okviru Europske nagrade za uređenje krajobraza za 1975. godinu. Odluku o tome jednoglasno je donio Kuratorij kojemu je predsjedao Lennart Bernadotte. Na svečanosti predaje nagrade o zaslugama prof. Ogrina govorio je prof.dr. Konrad Buchwald. Puno priznanje dato je njegovu pionirskom radu kako na uvođenju modernog studija oblikovanja krajobraza osobito u Sloveniji i Hrvatskoj, tako i na razvoju i provedbi krajobraznog planiranja kao partnera urbanističkom i regionalnom planiranju. Istaknuti su izvanredno značenje njegove zamisli i organizacije šest međunarodnih simpozija održanih u Ljubljani 1969.–1973. g. Visoko su ocijenjeni njegovi vlastiti planovi krajobraznog uređenja od posebnog značenja za urbani razvoj i strukturne promjene krajobraza i prostora uopće. Prof Ogrin je kao član Komiteta za krajobraz IFLA (Međunarodni savez krajobraznih arhitekata) bio pokretač osnivanja Udruženja krajobraznih arhitekata za prostor Jugoslavije.

Komemoracija će se održati 18.6.2019. u glavnoj dvorani Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, u Jamnikarjevoj 101 s početkom u 13:00 h.